Carcassonne Tour 10 let Carcassonne

Závěrečná zpráva


Série turnajů ve hře Carcassonne se uskutečnila od února do října 2011. Proběhlo celkem 27 turnajů v celé republice. Vše vyvrcholilo na pražském finálovém turnaji v půlce října v průběhu festivalu Deskohraní. Akce proběhla k oslavě 10. narozenin hry Carcassonne za podpory firmy MINDOK, která věnovala ceny do turnajů. Celou akci zaštítilo svou organizací sdružení Duha-Děsír, které zajištovalo celkovou organizaci a pořadatelů turnajů v jednotlivých městech.

Celkem se zúčastnilo přes 300 hráčů. Účast na jednotlivých turnajích byla různá, některé proběhly v velkých počtech hráčů, jindy to proběhlo v komorní atmosféře. V průběhu sezony byl zrušen pouze jeden turnaj kvůli nízkému stavu hráčů, kteří zřejmě využili překvapivě pěkného počasí na konci září. Nejvíce hráčů si zahrálo na turnaji v Praze - 40 hráčů, dále v Plzni 28 hráčů, Ostravě 24 hráčů. Nejčastěji se ve výsledkové listině objevili vytrvalí hráči Otmar Onderek a Petr Šimůnek, kteří se zúčastnili 5 různých turnajů, dále na 4 turnaje přijeli rovněž Karel Ulman a Pavel Šimůnek.
STP64980.jpg
Do finále postoupilo 32 hráčů. Závěrečné utkání dvou velmi vyrovnaných hráčů skončilo symbolicky remízou, takže na celkové skóre v průběhu turnaje nakonec vyhrál Matyáš Veselý, který svůj postup na mistrovství světa přepustil druhému finalistovi Martinu Mojžíšovi.

Turnaje se konaly ve velkých, ale i menších městech, občas proběhly jako součást herních festivalů (Deskohraní, Gamecon, Festival Fantasie...). Carcassonne Tour takto navštívil města: Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Plzeň, Karlovy Vary, Hradec Králové, Česká Třebová, Nové Město nad Metují, Ústí nad Orlicí, Kopřivnice, Dobříš, Vysoké Mýto, Příbram, Třebíč, Hostinné, Příbor, Hořovice, Chotěboř, Týniště nad Orlicí, Rokycany a Frýdek-Místek.
20121015_002.jpg
Většina turnajových her se odehrála ve 4 hráčích u stolu, v některých případech se hrálo jen ve 3 hráčích. V turnaji se zpravidla odehrálo 4-5 kol, vyjimečně jen 3 kola a finále, ve kterém se rozhodovalo o vítězi turnaje. Závěrečný turnaj se pak odehrál ve dvojicích na 5 kol.

Ceny do turnajů věnoval sponzor celé Carcassonne Tour,  firma MINDOK, která celkem věnovala hry za 24 000 Kč. Další ceny byly zcela v režii jednotlivých organizátorů, zpravidla se jednalo o další deskové hry, ale také diplomy, medaile a další drobné ocenění hráčů.

Carcassonne Tour připravili členové Duha - Děsír: Jakub Těšínský, Karel Nejedlík, Marián Klimek a spousta dalších místních organizátorů v jednotlivých městech.

Děkujeme všem organizátorům a zástupcům sponzora, kteří se na Carcassonne Tour podíleli. Také děkujeme hráčům, bez nichž by Carcassonne Tour nebyla.

Karel Nejedlík